divendres, 22 d’agost del 2008

Festa Major de Manresa 2008

La Festa Major de Manresa 2008 se celebrarà entre el dissabte 23 d’agost i el dilluns 1 de setembre amb la intenció que tots els manresans i manresanes gaudeixen de deu dies de festa grossa. El programa d’actes d’enguany aposta fort, una vegada més, per potenciar els actes musicals de diversos estils –s’amplia el nombre de concerts joves– pels actes tradicionals i per la Festa Major Infantil i el Picapoll. D’altra banda, cal destacar la incorporació d’activitats relacionades amb una cultura que conviu a la nostra ciutat, la del Senegal, i també la voluntat de fer un ús més racional de l’aigua en el Correaigua.

La música
Enguany hi haurà un dia més de concerts joves a la plaça Sant Domènec, ja que aquests començaran dijous. Així, des del dijous dia 28 fins al diumenge 31, les nits de l’escenari de Sant Domènec estaran dedicades a la música per a joves, passant per diversos estils: el pop independent, el folk, la rumba o els ritmes llatins.

Hi hauran les següents actuacions:

-NITDEPOP (dijous), amb el folk de tradició punk de The Missing Leech (Sant Joan de Vilatorrada), el pop-rock de Lessness (Manresa) i Vyvian i els celebres indie pop navarresos El Columpio Asesino. Es tracta d’un concert impulsat per La Gramola. En trobareu més informació a www.myspace.com/nitdepop

-Concert Jove (divendres), amb el nou so de la formació manresana GOSSOS i el nou folk de BAETÚRIA. Més informació: www.gossos.cat i www.baeturia.com

-Concert Jove (dissabte), amb la revelació musical de l’any FACTO DELAFÉ Y LAS FLORES AZULES i el soul llatí de LOS FULANOS. Més informació: www.myspace.com/factodelafeylasfloresazules i www.myspace.com/fulanosbugalu

-Concert Jove (diumenge), amb una doble ració de rumba de LA TROBA KUNG-FÚ i AI AI AI. Més informació: www.latrobakungfu.net i www.aiaiai.cat
Simultàniament a aquests concerts, la plaça Major estarà dedicada al ball familiar i a les danses tradicionals, i la Plana de l’Om al ball de la gent gran.

Cal destacar que divendres a la tarda l’Orquestra Costa Brava serà l’encarregada d’engegar els balls de la gent gran d’enguany amb un concert a la plaça Major, on es recuperarà l’antiga tradició d’escoltar asseguts i a l’aire lliure les cançons de grans orquestres.

Els balls i concerts de Festa Major finalitzaran, com és habitual, amb l’esperat ball del Correfoc, a la plaça Major i amb l’Orquestra Mitjanit.

La interculturalitat
L’organització de la Festa Major de Manresa ha volgut apostar enguany per la interculturalitat i per donar espai a una altra cultura que conviu i s’integra a la nostra ciutat: la cultura senegalesa. Així, la plaça Europa serà escenari de tallers i de dansa senegalesa el divendres 29 a la tarda, i d’un concert de música senegalesa el dissabte 30 a la nit.

Tzilangjang és un taller de danses i percussió de música tradicional senegalesa –que s’anomena Mandinga Doman Doman– dedicat especialment als infants. Encapçalat per Bamba Laminé, en aquest taller els nens entendran la forma de cridar la pluja o d’espantar els mals esperits amb els diferents ritmes dels tambors i a través de danses i cançons. És una activitat inclosa dins del programa de la Festa Major Infantil.

La soirée senegalesa anirà a càrrec del grup Yëf Band, que actuarà en aquesta vetllada de ritmes i percussions africanes, amb la fusió de diferents estils de música: mbalax, reggae, afro-beat, folk, etc. La música de Yëf Band es teixeix amb instruments de diverses procedències, com el kora (arpa africana), precussions (sabar, djembe), guitarres (elèctrica i acústica), baix i bateria. És un concert impulsat des de l’associació Amics del Senegal del Bages.

La infantil
La Festa Major s’iniciarà un cop més amb el Correaigua, a les 5 de la tarda del dissabte 23. Enguany, s’ha modificat el recorregut habitual pel barri antic i s’ha redissenyat l’estructura de l’acte, per adaptar-se a una nova cultura de l’aigua i que els litres d’aigua utilitzats siguin els mínims per tenir una festa reeixida. D’aquesta manera, el Correaigua 2008, que finalitzarà el seu itinerari a plaça Major, utilitzarà 10.000 litres d’aigua, 40.000 menys que l’any passat. Aquests litres d’aigua seran substituïts per altres elements, com pilotes inflables, gelatina, farina sense gluten, confetti i serpentines, etc. El ball final del Correaigua anirà a càrrec de la companyia Articulat a la plaça Major.

Cada tarda, la plaça Major serà escenari de la Festa Major Infantil amb activitats diverses, com tallers d’avions, de castells de sorra o de música, espectacles de circ o balls i cançons familiars. El divendres, però, la Infantil es traslladarà al centre comercial de la ciutat amb la cercavila de Teatre Nu “Somnis d’Alícia”, una nina de conte que recorrerà el Passeig des de plaça Espanya fins a arribar a plaça Europa, especialment espectacular per les seves dimensions.

Altres actes destacats del programa del Picapoll són: l’espectacle “Benvinguts a Strómboli”, un bon apropament al món del circ de la mà de la Companyia Solfasirc al Pati del Casino el dissabte 30 a la tarda, i l’espectacle de cloenda a la plaça Sant Domènec “Revolució!”, a càrrec de la reconeguda companyia d’animació infantil Pentina El Gat.


(text extret de la web de l'Ajuntament de Manresa)